Tyto jednoduché a variabilní bezlepkové placky jsou ideální na výlety nebo jako příloha k různým pokrmům. Skvěle chutnají s pomazánkou, čerstvou zeleninou, nebo jako příloha k chilli con carne nebo ke guláši.
Ingredience
1 šálek pohanky (kroupy nebo lámanka) nebo pohankové mouky
2 lžíce chia semínek nebo lněných semínek
Voda (množství dle potřeby)
Špetka soli
Koření dle chuti (např. česnekový prášek, bylinky, kmín)
Postup
Pokud používáte celou pohanku, rozmixujte ji na jemnou mouku. Pokud máte již koupenou pohankovou mouku, tento krok přeskočte.
Chia nebo lněná semínka namočte do 2 lžic vody a nechte je 5 minut bobtnat.
Do mísy přidejte pohankovou mouku, špetku soli a případné koření dle chuti. Přidejte nabobtnaná semínka i s vodou a začněte pomalu přilévat vodu, dokud nevznikne husté, ale lité těsto.
Na suchou rozpálenou pánvičku dejte lžíci těsta a rozetřete ji do tvaru kulaté placky. Placky smažte na středním ohni.
Jakmile se placka začne odlepovat od pánve, otočte ji a osmažte i z druhé strany. Placky jsou nejdříve tvrdší, ale pokud je skládáte na sebe, rychle změknou.
Placky podávejte s oblíbenou pomazánkou, čerstvou nebo dušenou zeleninou, nebo jako přílohu k polévce, guláši nebo jinému hlavnímu jídlu. Jsou skvělé i jako tacos – naplňte je čímkoliv, co máte rádi :)
Comments