Skvělá polévka, která se hodí i jako hlavní jídlo? Přesně taková je tahle kapustová polévka s mletým masem, která vás spolehlivě zasytí a chutná ještě lépe.
Tato polévka je tak sytá, že vám druhý chod vlastně ani nebude chybět. Navíc není zrovna složitá na přípravu, a nemusíte se držet pevně receptu - můžete si podle své chuti upravit složení zeleniny podle toho, co máte zrovna doma.
Suroviny
1 lžíce sádla
1 cibule
500 gramů mletého masa (ideálně krůtí)
1 lžička celého nebo mletého kmínu
1 lžička sladké červené papriky
2 cm čerstvého zázvoru
1 menší červená řepa
4 mrkve
1 malá hlávka kapusty (nebo zelí, případně obojí)
4 rajčata
7 hrnků vývaru
4 hrsti čerstvého špenátu
Čerstvé bylinky na ozdobu (např. petržel, koriandr atd.)
Postup
Ve velkém hrnci rozehřejte sádlo. Přidejte oloupanou a na hrubo nakrájenou cibuli a kmín. Nechte pár minut pomalu restovat. Poté přidejte mleté maso, osolte a přidejte papriku. Za častého míchání nechte maso pomalu restovat, dokud nebude zatažené. To by mělo trvat přibližně 10-15 minut.
Mezitím si připravte zeleninu. Oloupejte řepu, mrkev a zázvor. Nakrájejte je na stejně velké kousky, zázvor můžete nakrájet na drobné kostičky nebo nastrouhat. Rajčata omyjte a nakrájejte na větší kousky.
Jakmile bude maso zatažené, přidejte do hrnce nakrájenou zeleninu. Promíchejte, osolte podle potřeby. Pokud je třeba, podlévejte jedním hrnkem vývaru, ale pokud ne, není to nutné. Z kapusty (nebo zelí) vyndejte tuhý střed a nakrájejte na silnější nudle, které také přidejte do hrnce. Promíchejte a zalijte vývarem.
Hrnec přikryjte pokličkou a nechte pomalu vařit po dobu přibližně 40 minut. Občas promíchejte.
Až bude zelenina měkká, přidejte špenát, promíchejte a nechte vařit dalších 5 minut.
Polévku podávejte posypanou čerstvými bylinkami, a můžete přidat lžíci zakysané smetany, pokud máte chuť.
Dobrou chuť!
Comments