top of page

Kolikrát denně bychom měli jíst? Ovlivňuje počet jídel náš metabolismus, hmotnost a riziko diabetu?

Jedna z nejběžnějších otázek ohledně stravování zní: "Kolikrát denně bychom měli jíst?" Slyšeli jsme mnoho různých doporučení, včetně těch, která nás nabádají k jídlu až šestkrát denně. Dnes se podíváme na to, kolikrát by měl člověk skutečně jíst a jak to ovlivňuje naše tělo.

Pán s velkým břichem - obezita

Hra s hormonem inzulinem

Když jíme, naše tělo reaguje uvolněním hormonu inzulinu ze slinivky břišní. Inzulin je zodpovědný za přeměnu cukrů na energii, zejména glukózy, kterou přenáší do buněk, aby byla k dispozici pro naše tělo. Tento hormon je aktivován každým jídlem, i když jeho uvolnění je výraznější po konzumaci jídel bohatých na sacharidy.


Kolikrát denně bychom měli jíst?

Proč je tedy důležité, kolikrát denně jíme? Konzumace jídel v průběhu celého dne vede ke stále se zvyšujícímu množství inzulinu v krvi. Dlouhodobé zvýšení hladiny inzulinu vede k rozvoji inzulinové rezistence. To znamená, že i když je v těle dostatečné množství inzulinu, buňky na něj přestávají efektivně reagovat, začínají být vůči němu rezistentní. Jakmile se buňky stávají rezistentními na inzulin, slinivka břišní produkuje stále více inzulinu v pokusu kompenzovat tento stav. Tím vzniká začarovaný kruh, kde stále vyšší hladiny inzulinu v krvi vedou k ještě větší rezistenci buněk na inzulin. Výsledkem je hromadění cukru v krvi, což je rizikový faktor pro vznik cukrovky 2. typu.

Dvě až tři jídla denně: Méně je více

Omezit počet jídel na tři denně nebo dokonce na dvě může být pro většinu dospělých postačující pro udržení zdravého metabolismu a prevenci inzulinové rezistence. Tímto způsobem se minimalizuje nadměrný a častý výkyv hladiny inzulinu v krvi, což je klíčovým faktorem pro prevenci inzulinové rezistence a zachování celkového zdraví.


Tento přístup může také přispívá k lepšímu řízení hladiny cukru v krvi, což je důležité pro prevenci metabolických onemocnění.

Je však třeba poznamenat, že existují výjimky. Malé děti a těhotné ženy mohou potřebovat častější stravování kvůli zvláštním potřebám výživy. Stejně tak osoby s určitými onemocněními trávicího systému mohou mít prospěch z menších a častějších porcí jídla. Klíčem je najít stravovací režim, který vyhovuje vašim individuálním potřebám a životnímu stylu.


Závěrem: Najděte svůj rytmus

Je důležité si uvědomit, že množství a kvalita stravy mají zásadní vliv na náš celkový zdravotní stav. Přechod na tři až dvě jídla denně, doplněný vyváženou stravou bohatou na živiny a vyhýbání se nadměrnému příjmu rafinovaného cukru, může být klíčem k prevenci inzulinové rezistence. Tímto způsobem dosáhneme nejen lepšího zdraví, ale i vyšší životní energie. Neexistuje univerzální přístup k jídlu, každý jsme jedinečný, a proto je důležité najít stravovací režim, který nám nejlépe vyhovuje a který nás přivede na cestu ke zdravějšímu a spokojenějšímu životu.


Nezapomínejte, že si můžete občas dopřát něco sladkého. Jak se říká, všeho s mírou. Já se řídím Pareto pravidlem 80:20 – klidně si vychutnáte dortík, zmrzku nebo aperol, ale zároveň víte, že to není na denním pořádku a že základem je zdravá strava. Pokud hledáte inspiraci na zdravé mlsání, zkuste můj rychlý mrkvový dort se skořicí a pekanovými ořechy nebo borůvkové tartaletky. Pro více takových receptů mrkněte na můj cookbook!


Pokud potřebujete další rady a podporu na cestě za zdravějším životním stylem, neváhejte se přihlásit do mého transformačního koučinku. Společně dosáhneme vašich cílů a zlepšíme vaše zdraví.

123 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page