Červená čočka je skvělým zdrojem živin pro naše tělo. Obsahuje hodně železa, což je klíčový minerál pro transport kyslíku v krvi a podporu energie. Kromě železa poskytuje červená čočka i významné množství selenu, fosforu, zinku a vitamínu B6, které jsou nezbytné pro správné fungování organismu.
Díky vysokému obsahu bílkovin je červená čočka skvělou volbou pro vegetariány, kteří hledají rostlinný zdroj kvalitních proteinů.
Polévka z červené čočky s batátem
Ingredience
200 g červené čočky
400 g krájených rajčat
1 větší batát
1 cibule
Sádlo
1 celá skořice
2 bobkové listy
Nastrouhaná kůra z 1/2 bio citronu
Masový vývar
2 hrsti petrželky
2 lžíce červeného vinného octa
Špetka chilli (nemusí být)
Sůl dle chuti
Postup
Oloupeme cibuli a nakrájíme na jemno.
Česnek nakrájíme na tenké plátky.
Batát oloupeme a nakrájíme na kostičky o hraně 1 cm.
V kastrolu na středním ohni rozehřejeme sádlo a necháme na něm zpěnit cibulku.
Přidáme bobkový list, skořici, chilli a česnek a restujeme asi 1 minutu.
Přidáme vinný ocet, promícháme, přidáme citronovou kůru, promícháme a necháme odvařit veškerou tekutinu.
Přidáme batáty, čočku, promícháme, přidáme vývar, rajčata a necháme vařit do měkka.
Vyndáme skořici a vmícháme nakrájenou petrželku.
Pro další úžasné recepty a inspiraci mrkněte na můj cookbook!
Commentaires