V dnešní době, kdy se snažíme žít zdravěji, nám tradiční metody jako fermentace zeleniny ukazují, že některé z nejlepších věcí pro naše tělo pocházejí z minulosti. Kvašená zelenina je super způsob, jak se vrátit ke kořenům a dát tělu to, co potřebuje. Přidejte se k této zdravé tradici a objevte, jak může fermentovaná zelenina přinést radost a pohodu do vašeho života 🫶.
Fermentovaná zelenina je jedním z těch potravinových zázraků, které zlepšují zdraví našich střev a tím i celého těla.
Fermentovaná zelenina je skvělá pro vaše střeva! Dodává jim zdravá probiotika a podporuje rovnováhu mikrobiomu. Probiotika jsou ty hodné bakterie, které podporují zdravé trávení a posilují imunitu. Během fermentace se tyto prospěšné bakterie množí a když jíte kvašenou zeleninu, dodáváte svému tělu tyto skvělé mikroorganismy. Probiotika nejsou jen pro trávicí systém, ale mají pozitivní vliv na celé vaše tělo. 🌿💚
Fermentace je super jednoduchý způsob, jak změnit chuť a výživovou hodnotu zeleniny, což je skvělé pro naše zdraví i chuťové buňky. Vyzkoušejte to sami a objevte tu skvělou chuť fermentované zeleniny.
Fermentovaná zelenina
Ingredience
1 ks zelí
7 kusů mrkve
1 cuketa
1 okurka
1 červená řepa
Kousek zázvoru
Čerstvé bylinky (například petržel, kopr nebo dle preference)
3 % soli z hmotnosti zeleniny (pokud máte 1 kg zeleniny, přidejte 30 gramů soli)
Můžete použít jakoukoliv zeleninu, kterou máte zrovna doma nebo kterou máte rádi, ale pro mě je základ vždycky zelí. 🥬
Postup
Nakrájejte všechnu zeleninu na menší kousky dle vaší preference. Mrkev můžete nastrouhat, okurku a cuketu nakrájet na kolečka, a řepu na tenké plátky. Nebo všechno hoďte do robota, abyste ušetřili čas, stejně tak, jako já :)
Všechnu nakrájenou zeleninu přesuňte do velké nádoby.
Přidejte 3 % soli z hmotnosti zeleniny. Pokud máte 1 kg zeleniny, přidejte 30 gramů soli.
Začněte zeleninu promačkávat rukama. Tímto procesem se zelenina postupně začne "potit" a vytvářet šťávu.
Když máte dostatek šťávy, přendejte zeleninu do fermentovacího hrnce nebo do velké sklenice. Při přendávání do sklenice stlačte zeleninu dolů, aby byla ponořena do vlastní šťávy.
Zeleninu zatěžkejte tak, aby šťáva sahala nad ni. Pokud používáte fermentační hrnec, můžete přikrýt víčkem nebo zatížit kamenem, aby zabraňoval vzduchu vstoupit do kvašené zeleniny. Kromě kamene můžete také použít svrchní listy ze zelí jako přirozený způsob utěsnění. Tyto listy dokonale drží zeleninu ponořenou do šťávy.
Nechte nádobu s kvašenou zeleninou na lince nebo ve špajzu při pokojové teplotě na 3-4 dny. Během této doby probíhá intenzivní fermentace.
Po 3-4 dnech uzavřete (moc neutahujte) a přendejte nádobu se zeleninou do ledničky. Tímto způsobem fermentace výrazně zpomalí.
Kvašenou zeleninu můžete skladovat v lednici, kde vydrží týdny až měsíce – ale myslím, že ji sníte mnohem dřív! 😋 Jeden z mých triků je jíst kvašenou zeleninu jako první před jídlem. To skvěle nastartuje trávení a vytvoří ochranný hlen ve střevech, který zpomaluje vstřebávání ostatních molekul do krve.
Pro další úžasné recepty mrkněte na můj cookbook!
Comments