top of page

Spánek a hormonální rovnováha

Aktualizováno: 6. 8.

Spánek hraje klíčovou roli v udržování hormonální rovnováhy v našem těle. Hormony jsou chemické látky, které ovlivňují mnoho funkcí v těle, včetně spánku, metabolismu, nálady a stresové odpovědi. Kvalitní spánek je nezbytný pro udržení optimální hladiny těchto hormonů.

Pojďme se podívat na hormony, které jsou úzce spojeny se spánkem.

Melatonin

Melatonin, známý jako „spánkový hormon“, je produkován v mozku a řídí náš spánkový cyklus. Tělo produkuje melatonin ve tmě, což signalizuje mozku, že je čas usnout. Nedostatek melatoninu vede k problémům se spánkem.


Kortizol

Kortizol, nebo také „stresový hormon“, pomáhá tělu reagovat na stres. Ráno se jeho hladina zvyšuje, aby nás probudila a připravila na den. Večer naopak klesá, aby tělo mohlo relaxovat a připravit se na spánek. Poruchy spánku mohou tuto rovnováhu narušit a zvýšit tak stres.


Leptin a ghrelin – hormony hladu a sytosti

Leptin a ghrelin hrají roli v regulaci pocitu hladu a sytosti. Leptin signalizuje pocit plnosti, zatímco ghrelin říká, že máme hlad. Nedostatek spánku narušuje rovnováhu těchto hormonů, což vede k přejídání a problémům s kontrolou hmotnosti.


Hormony regulující metabolismus

Spánek ovlivňuje hormony, které řídí metabolismus a ukládání tuků. Nedostatek kvalitního spánku narušuje uvolňování inzulinu, což zvyšuje riziko vzniku diabetu a metabolického syndromu.


Dopamin a serotonin – hormony nálady

Dopamin a serotonin jsou neurotransmitery, které ovlivňují naši náladu a pocity pohody. Nedostatek spánku snižuje hladiny těchto látek, což vede k úzkosti, depresi a náladovým výkyvům.


Spánek je zásadní pro udržení hormonální rovnováhy. Nedostatek spánku narušuje funkci hormonů a vede k řadě zdravotních problémů. Dodržování zdravých spánkových návyků je proto klíčové pro vaše zdraví a pohodu.


5 tipů na zlepšení spánku

  1. Držte se pravidelného spánkového režimu: Choďte spát a vstávejte každý den ve stejnou dobu a to nejlépe držte i o víkendu.

  2. Cvičte a relaxujte před spaním: Vyzkoušejte jógu, relaxační sprchu nebo koupel.

  3. Vystavujte se dennímu světlu: Pomáhá to udržet váš spánkový cyklus v rovnováze.

  4. Vyhněte se stimulantům, alkoholu a těžkým jídlům před spaním: Tyto faktory narušují klidný a nepřerušovaný spánek.

  5. Omezte používání elektroniky před spaním: Snižte vystavení modrému světlu alespoň dvě hodiny před spaním, abyste si udrželi přirozený spánkový rytmus.


Pokud potřebujete pomoci s nastavením zdravých spánkových návyků nebo celkovým životním stylem, podívejte se na můj transformační koučink. Ráda vám pomůžu dosáhnout vašich cílů a cítit se skvěle každý den!


106 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comentários


bottom of page