top of page
Renča Stehlíková

Vitamín E

Vitamín E patří mezi nejdůležitější antioxidanty v těle. Zabraňuje vzniku toxických oxidačních produktů a volných kyslíkových radikálů. Pomáhá odbourávat škodliviny z těla, ovlivňuje tvorbu červených krvinek, obnovu a růst tkání, včetně svalové hmoty. Chrání naše buňky před oxidačním stresem, pomáhá zpomalovat stárnutí buněk a působí jako prevence proti nádorovému bujení.

Tento vitamín si rozhodně zaslouží naši pozornost.


Vlivem nejen zvýšené oxidační zátěže, ale i znečištěného prostředí, nezdravého způsobu stravování a psychického stresu vzniká v organismu velké množství volných kyslíkových radikálů. Jsou - li v nadbytku, což znamená, že nejsou dostatečně likvidovány, souvisí s celou řadou civilizačních onemocnění. Ať už se jedná o onemocnění kardiovaskulární, nádorová a další. Ještě ohroženější skupinou jsou lidé obézní a diabetici, u nichž se tvoří volných radikálů velké množství.


V případě jeho nedostatku se vyskytují neurologické potíže a také se významně snižuje naše obranyschopnost. Vitamín E se vstřebává v tenkém střevě, jeho nedostatek je tedy často spojen s poruchami vstřebávání tuků nebo u pacientů po resekci střeva. Může se projevit i poruchou funkce pohlavních žláz, což může vést až k neplodnosti.

Tento důležitý vitamín by měl být součástí naší pestré stravy, jelikož si ho naše tělo nedokáže vyrobit samo.


Vitamín E je rozpustný v tucích (spolu s vitamíny A, D, K) a vyskytuje se především v potravinách rostlinného původu, zejména v semenech (slunečnice, sezamová semínka), v naklíčených semenech a ořeších (např. vlašské ořechy, mandle, kešu). Bohatý zdroj jsou rostlinné oleje lisované za studena jako je extra panenský olivový, kokosový, konopný,..

Bohatým zdrojem jsou také obilné klíčky, luštěniny, především fazole a cizrna, v zelené listové zelenině, hlavně ve špenátu, v brokolici, v tuřínové zelenině, v rajčatech, chřestu, mrkvi, celeru a také ve velkém množství v avokádu.

Živočišnými zdroji jsou máslo, vejce, játra, vepřové a králičí maso.


Základním zdrojem tohoto vitamínu by měla být přirozená, pestrá strava.

Vitamín E nás také dělá krásnějšími. Prospívá pleti, nehtům a vlasům. Jeho antioxidant podporuje prokrvení pokožky a obnovuje její vitalitu. Je-li ho málo, může být pleť suchá a unavená.

Podporuje také růst vlasů, zlepšuje jejich kvalitu a dodává jim lesk.

15 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page