top of page

Jak vaše strava ovlivňuje vaše zdraví a náladu

Věděli jste, že to, co jíte, může mít obrovský vliv na to, jak se cítíte? Náš jídelníček neovlivňuje jen naši fyzickou kondici, ale také naši náladu a celkovou pohodu. Správná strava je klíčem k tomu, abychom se cítili skvěle každý den. Pojďme se podívat, jak na to!

miska cereálií k snídani versus vaječná omeleta se zeleninou k snídani. Miska cukru versus energy boost na celé dopoledne.

Stabilní hladina cukru v krvi = stabilní energie

Když jíme potraviny s nižším obsahem sacharidů, udržujeme stabilní hladinu krevního cukru a inzulinu. To znamená, že se vyhneme rychlým a nekontrolovaným výkyvům energie, které nás často vyčerpávají. Stabilní hladina cukru v krvi nám poskytuje stálý přísun energie, který nás udrží aktivní a soustředěné po celý den.


Proč je to tak důležité?

Jídla bohatá na zdravé tuky a bílkoviny, doplněná čerstvou zeleninou, dodávají tělu potřebný "boost" energie. Tato kombinace udržuje pocit sytosti delší dobu a zabraňuje nepříjemným pocitům hladu. Správně vyvážená strava podporuje fyzické zdraví, zlepšuje náladu a zvyšuje mentální výkonnost.

Vyberte si správné sacharidy

Když už sáhnete po sacharidech, vybírejte ty správné. Zelenina, celozrnné obiloviny a luštěniny jsou skvělou volbou, která poskytne vašemu tělu dlouhodobou energii a nezpůsobí prudké výkyvy krevního cukru. Tyto potraviny jsou bohaté na vlákninu a důležité živiny, které vaše tělo potřebuje k optimálnímu fungování.

Jak potraviny ovlivňují vaši náladu?

Potraviny, které jíme, mohou ovlivnit chemické látky v našem mozku, známé jako neurotransmitery, které regulují naši náladu. Například konzumace potravin bohatých na omega-3 mastné kyseliny, jako jsou ryby, lněná semínka a vlašské ořechy, podporují produkci serotoninu, což je hormon štěstí.

Dalším příkladem je hořčík, který najdeme v listové zelenině, ořeších a semenech. Hořčík pomáhá snížit úzkost a zlepšit kvalitu spánku.


Jednoduché kroky ke zdravějšímu stravování

Zdravé stravování nemusí být složité ani nudné. Stačí si vybírat kvalitní potraviny a kombinovat je tak, aby vaše tělo dostávalo všechny potřebné živiny. Přidejte do svého jídelníčku více zdravých tuků, bílkovin a zeleniny a sledujte, jak se zlepší vaše energie, nálada a celkový pocit pohody.


Dopřejte si občasné potěšení

Nezapomínejte, že si občas můžete dopřát něco, na co máte právě chuť. Důležité je, jak se stravujete dlouhodobě, a sem tam pizza s kamarádkou nebo sklenička vína vám to rozhodně nepřekazí. Pokud chcete mlsat zdravěji, zkuste můj rychlý mrkvový dort se skořicí a pekanovými ořechy. Pro více skvělých receptů navštivte můj cookbook.


Pokud potřebujete pomoct s celkovým zdravým životním stylem, podívejte se na můj transformační koučink. Ráda vám pomůžu dosáhnout vašich cílů a cítit se skvěle každý den!

168 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

留言


bottom of page