top of page

Zpracované vs. Ultra zpracované potraviny: Co je třeba vědět

Aktualizováno: 28. 7.

V dnešní době, kdy stále více lidí dbá o zdravý životní styl a správnou výživu, je důležité rozlišovat mezi "zpracovanými" a "ultra zpracovanými" potravinami. Tyto pojmy často slýcháme, ale co přesně znamenají a jaký mají vliv na naše zdraví?

Zpracované vs. Ultra zpracované

Zpracované potraviny jsou ty, které byly upraveny z jejich původního stavu, ale zachovávají většinu svých přirozených složek. Patří sem kvašená jídla jako kimchi a kysané zelí, konzervované fazole, předvařené obilí, hummus a celozrnné těstoviny. Tyto potraviny jsou plné vlákniny a polyfenolů, které podporují zdraví našeho střevního mikrobiomu a celkovou tělesnou pohodu.


Na druhou stranu, ultra zpracované potraviny jsou často průmyslově vyráběné a obsahují minimum živin. Typické příklady zahrnují sladkosti, průmyslově vyráběné obiloviny, slané pochoutky a různé druhy polotovarů. Obecné pravidlo zní: pokud seznam surovin obsahuje názvy, které byste v běžné domácnosti nenašli, jedná se pravděpodobně o ultra zpracovaný produkt.


Vliv zpracovaných potravin na hormonální reakci

Konzumace vysoce průmyslově zpracovaných potravin, jako jsou sladkosti a slané pochoutky, způsobuje, že naše tělo reaguje na tuto stravu jinak než na čerstvé, nezpracované potraviny. Tyto potraviny mají tendenci obsahovat vysoké množství jednoduchých sacharidů, transmastných kyselin, umělých sladidel a rafinovaných olejů, které narušují normální hormonální reakci na jídlo.


Když konzumujeme tyto potraviny, dochází k rychlému nárůstu hladiny cukru v krvi, což aktivuje uvolňování inzulinu. Chronické nadměrné vylučování inzulinu způsobuje inzulinovou rezistenci, což je klíčový faktor v rozvoji cukrovky a dalších metabolických poruch. Tento stav zvyšuje riziko nadváhy a obezity, protože inzulin také podporuje ukládání tuků.


Ultra zpracované potraviny také ovlivňují hormon leptin, který reguluje pocit sytosti. Když konzumujeme tyto potraviny, naše tělo ztrácí schopnost rozpoznat, kdy jsme dostatečně sytí, což vede k nadměrnému příjmu kalorií.


Vliv na střevní mikrobiom

Střevní mikrobiom je složený z bilionů bakterií a mikroorganismů, které obývají náš trávicí trakt. Tento mikrobiom hraje klíčovou roli v trávení, imunitním systému a celkovém zdraví. Zdravý střevní mikrobiom je rozmanitý a vyvážený, což je zásadní pro jeho správnou funkci.


Ultra zpracované potraviny negativně ovlivňují střevní mikrobiom. Obsahují přidané cukry, umělé sladidla a konzervanty, které narušují rovnováhu střevní mikroflóry. Přemnožení škodlivých bakterií vede k zánětům a oslabení imunitního systému. Naopak zpracované potraviny, které jsou bohaté na vlákninu a polyfenoly, podporují růst prospěšných bakterií a udržují mikrobiom v rovnováze.


Změny k lepšímu

Abychom se vyhnuli negativnímu vlivu ultra zpracovaných potravin, měli bychom přehodnotit svůj přístup ke stravování. Klíčem je minimalizace příjmu těchto potravin a zaměření se na stravování s co nejmenším množstvím zpracovaných složek. Doporučuji jíst menší počet větších jídel a vyhýbat se nadbytečným svačinám.


Důležité je také jíst pomalu, aby si tělo mohlo správně uvědomit, kdy je syté. Průmysl má tendenci upravovat potraviny tak, aby byly co nejatraktivnější pro spotřebitele, což často znamená přidání nezdravých přísad. Klíčem je konzumovat potraviny v co nejpřirozenější formě. To znamená omezit příjem bílé mouky, džusů, margarínů a rafinovaných olejů.


Jednoduché změny ve stravě

Není třeba zoufat, pokud máte některé z ultra zpracovaných potravin ve svém jídelníčku. Jednoduché změny mohou přinést zdravější stravování. Například můžete nahradit svůj obvyklý "dietní" jogurt s obsahem stabilizátorů, příchutí a umělých sladidel za jogurt, který obsahuje pouze mléko a probiotika. Do něj si můžete přidat čerstvé ovoce, ořechy a semínka pro ochucení. Tímto způsobem můžete postupně snižovat svůj příjem ultra zpracovaných potravin a přispět ke zlepšení vaší výživy a celkového zdraví.


Myslete na to, co dáváte svému tělu. Zdravá strava je klíčem k celkovému zdraví, a malé změny mohou přinést velký rozdíl. Vyvážená strava s minimálním množstvím průmyslově zpracovaných potravin pomůže udržet hormonální rovnováhu a snižuje riziko metabolických onemocnění. Je to důležitý krok k dosažení optimálního zdraví a pohody. 💚🥗


Pro další úžasné recepty a inspiraci, mrkněte na můj cookbook zde. A pokud byste chtěli komplexní přístup ke zdravému životnímu stylu, přihlaste se do mého transformačního koučinku!

65 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comentarios


bottom of page